Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

18 november 2017
Två bussar varav en liggande på sidan i diket. Resenärer runt bussarna.

Busskrock

Katastrofövning

Det var spända elever som for iväg mot okänt mål på onsdagskvällen den 17 oktober. Syftet? Vara markörer i en katastrofövning tillsammans med räddningstjänsten i Norge.
Det var elever från Omvårdnadsprogrammet samt Fordonsprogrammet som hade fått det hedervärda uppdraget att vara markörer på denna stora katastrofövning som innefattade räddningstjänsten från både Sverige och Norge.

Elever från Omvårdnad och Fordon

Eleverna bussades upp till Gäddede och spenderade natten på campingen där. På morgonen var det tidig uppstigning för att sårsminkas av en sjuksköterska. Efter det följde en lång väntan. Larmet skulle gå klockan 9.00 men det försenades.

Upplägget var att två bussar hade krockat, en svensk och en norsk. Den norska bussen låg i diket och de norska markörerna var svårt skadade; den svenska bussen stod kvar på vägen och de svenska markörerna var tillsynes lätt skadade. Varje markör hade en lapp runt halsen där de stod vilka skador de hade, de hade bla blivit tilldelade frakturer och chockskador.

Markörerna blir utplacerade

Markörerna på väg att bli utplacerade

Markörerna placerades i eller utanför bussen och observatörerna tog plats. Efter ett tag kom ambulanser och brandbilar från Sverige och Norge, samt en helikopter. Alla inom räddningstjänsten visste inte att det var en övning.

Räddningstjänsten började arbeta med olycksplatsen, men de svenska eleverna tyckte inte de inte tog övningen seriöst.
— De bara lullade runt när de upptäckte att det bara var en övning. De läste på våra lappar, men pratade inte med oss. Många markörer missades, bla en som var svårt skadad och senare "dog".

De "svårt skadade" markörerna kördes med ambulans till sjukhus eller hälsocentral på svenska och norska sidan. De som var mindre skadade placerades i ett tält som civilförsvaret byggde upp.

Det var en lärorik dag för de elever som var med som markörer, men inte på det sätt som de hade föreställt sig innan.
— Vi upptäckte saker som de gjorde fel, berättar en vårdelev, så det måste innebära att vi har lärt oss något innan.

Text: Per Estliden
Foto: Johan Karlsson

Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in