Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

21 november 2017

Ny nationell idrottsutbildning för funktionshindrade

De senaste tio åren har 17 före detta elever vid Skyttegymnasiet i Strömsund tagit individuella medaljer vid EM och VM. Nästa år utvidgas skolan med en ny nationell idrottsutbildning för skyttar med funktionsnedsättning.
– Det är vi mycket glada för och välkomnar utbildningen som en vidareutveckling av vår redan idag mycket väl fungerande verksamhet, säger rektor Heidi Sundelin.
  
Nu är det klart att Skyttegymnasiet vid Hjalmar Strömerskolan godkänns att starta upp en nationell idrottsutbildning för skyttar med funktionsnedsättning. Det sammanlagda antalet platser vid skolan blir nio stycken med start höstterminen 2014. Därmed blir Hjalmar Strömerskolan ensam i Sverige om att erbjuda en utbildning för skytteelever med funktionsnedsättning.

Spännande utveckling
– Det känns väldigt bra att vi nu kan vända oss till alla, oavsett förutsättningar. Vi kommer att tillgänglighetsanpassa verksamheten och lokalerna utifrån elevernas olika behov. Jag ser det här som en spännande utveckling av vår redan idag väl fungerande verksamhet. Det här blir ett lyft både för elever och lärare, säger rektor Heidi Sundelin.

Fler olika inriktningar
Det nationella Skyttegymnasiet i Strömsund har funnits sedan 1980 och erbjuder flera olika inriktningar; pistol, gevär och viltmål. Eleverna studerar vid ett vanligt nationellt gymnasieprogram men har utökad tid för sin idrott med målet att på sikt nå nationell och internationell nivå. De senaste tio åren har 17 före detta elever lyckats ta medalj på EM eller VM. Faktum är att sportskytte är en av de tre största individuella sporterna i landet. Idag går ett 15-tal elever på skolan.

Hoppas locka fler
– Vi tror och hoppas att vi nu kommer att locka fler. Det här blir en positiv utmaning både för oss och dem. När det gäller själva skyttet har vi säkert mycket att lära av varandra när det gäller till exempel skytteteknik, säger tränarna Marie Martinsson och Niklas Engström.

Bild på skytteelever

Anton Wallentin, åk 4, Madeleine Bergfeldt, åk 4, Hilde Karlsson, åk 3 samt tränarna Niklas Engström och Marie Martinsson hoppas den nya utbildningen ska locka nya elever. "Jag trivs bra på skolan. Här finns goda förutsättningar att kunna utvecklas inom sporten", säger Anton Wallentin. Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in