Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

18 november 2017

Både Bryssel och Stockholm väntar för Hjalmar-elever

Först åker sistaårseleven Fredrika Lundin till Bryssel som EU-ambassadör för gymnasieskolan. Sedan deltar två elever från samhällsprogrammet i en medborgardialog i Stockholms stadshus tillsammans med vice ordföranden i EU. EU-frågor av olika slag står i fokus på Hjalmar Strömerskolan just nu. 

I går åkte Fredrika Lundin, som går tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet, till Bryssel som EU-ambassadör för gymnasieskolan. Hon åker tillsammans med fyra andra ambassadörer från skolor i Östersund och Svenstavik.

"Jättespännande"
–  Det känns jättespännande att få göra den här resan. Det ska bli intressant att lära sig mer om EU och ser hur det går till i Bryssel. Vi har ett späckat program och när jag kommer hem igen ska jag hålla i en lektion för att dela med mig av mina kunskaper till andra elever, säger Fredrika Lundin.

Intensiva dagar
Det är Europa Direkt Jämtlands län som står bakom resan och som valt ut de EU-ambassadörer som får åka. Mid Sweden European Office, Jämtlands och Västernorrlands läns EU-kontor i Bryssel, har ordnat studiebesöken. Sofia Söderin, projektledare för Europa Direkt, kommer att åka med eleverna. De har ett intensivt tvådagars-program att se fram emot. Bland annat får de träffa Catrin Norrgård som ingår i EU-kommissionären Cecilia Malströms stab samt EU-parlamentarikern Jens Nilsson från Östersund som berättar om sin väg till Bryssel.

–  Ungdomarna är viktiga och vi ser den här resan som ett sätt att få ut information om vad EU är och gör, både till ungdomar men även till alla andra. Det är viktigt med en engagerad befolkning, säger Sofia Söderin.

Vice ordföranden på plats
Den 15 oktober deltar Olivia Wallin och Henrik Johansson, som går tredje året på samhällsprogrammet, i en nationell medborgardialog om EU på Stockholms stadshus.
De representerar skolan tillsammans med läraren Marina Wahlström. Hon var förra året skolambassadör för EU och fick därför i uppdrag att bjuda in elever till medborgardialogen. Där får de totalt cirka 350 inbjudna medborgarna möjlighet att diskutera olika frågor som har med EU att göra. På mötet medverkar bland annat EU:s vice ordförande Viviane Reding och EU-minister Birgitta Olsson.

– Eleverna har själva fått bestämma ett antal frågor de vill lyfta upp under dialogen om tillfälle ges. Det här är ett bra tillfälle för dem att få en inblick i hur demokratin verkligen fungerar och hur beslut tas. Det blir en spännande dag, säger Marina Wahlström. 

Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in