Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

21 november 2017

14 nya kompispar tack vare Adda

Bild på kompisparet Ann och Lina.

Ann Kingsuwan och Lina Frank är ett av 14 nya kompispar som bildats tack vare Adda.

Efter initiativ från eleverna har Adda startats. Adda går ut på att svenska elever blir kompis med någon från ett annat land för att riva gränser, hjälpa till med språkutvecklingen och motverka negativa fördomar.

Ann Kingsuwan från Thailand är en av eleverna som nyligen fått en ny kompis via Adda. Hon tycker att det är ett bra initiativ och har redan märkt att svenskan blivit bättre.
– Jag har bott här i fem år nu och det här är jättebra. Jag får öva på svenskan och får samtidigt en ny kompis, säger hon.

Hennes Adda-kompis heter Lina Frank och går andra året på barn- och fritidsprogrammet. Hennes klass ligger bakom initiativet, som de fått inspiration till från en skola i Järpen som använder sig av ett liknande upplägg.
– Det är självklart för mig att vi ska umgås över gränserna. Det är jätteviktigt både för oss och för dem som kommer hit från andra länder. Vi har nog mycket att lära av varandra och nu får alla en extra knuff i ryggen så vi kommer igång, säger hon.

Stort intresse att vara med

Adda går ut på att skapa en bättre kontakt mellan skolans nyanlända elever och de svenska. Det görs genom att en svensk elev blir kompis med en nyanländ. Parets uppgift är sedan att ses i eller utanför skolan, minst en gång per vecka. Det är andraårseleverna på barn- och fritidsprogrammet samt industriprogrammet som fått chansen att vara med – och intresset har varit stort.
– Vi har ingen naturlig kontakt mellan våra svenska och nyanlända elever. Ofta sitter de till exempel och fikar var för sig. Både på kort och lång sikt är det viktigt med integration, vi hoppas att Adda ska minska känslan av ”vi” och ”dem”. Tanken är att eleverna ska få nya vänner och en väg in i samhället som kan öppna nya möjligheter, säger läraren Annica Backman som tillsammans med några till anställda på skolan ingår i Adda-teamet.

Kick-off på Boda Borg

14 kompispar har nu bildats och aktiviteterna är i full gång. En kickoff-resa kunde göras till Boda Borg för en tid sedan tack vare pengar från projektet Begripligt för alla samt en skolfond.
– Det här är jättespännande och vi tittar över möjligheten att detta ska kunna fortsätta även nästa termin. Jag tror att eleverna uppskattar det här initiativet och från skolledningen är vi positiva, säger Anna Strömstedt, biträdande rektor.

Även kommunalrådet Gudrun Hansson, (s) är positiv till Adda. Ökad integration är en viktig pusselbit för att nyanlända ska trivas och komma tillrätta i samhället.
– Integration handlar inte bara om att de nyanlända ska komma in i samhället, vi som redan bor här måste också bidra genom att vara öppna och välkomnande. Det här initiativet visar vägen, säger hon.


Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in