Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

18 november 2017

Eskil och Emma gör praktik i Danmark

Bild på Eskil och Emma

Eskil Ehnberg och Emma Jonsson i årskurs tre på Vård- och omsorgscollege är just nu i Danmark på praktik.

Just nu befinner sig två elever från Vård- och omsorgscollege vid Hjalmar Strömerskolan i Strömsund på en fyra veckor lång praktik i danska Sorø. Praktiken har blivit möjlig tack vare skolans medverkan i nätverket Ereivet.
– Det känns jättespännande men också lite pirrigt, säger Emma Jonsson och Eskil Ehnberg.

Sorø i Danmark ligger ungefär en timmes tågresa från Köpenhamn. Det är där, på ett äldreboende, som tredjeårseleverna Emma Jonsson, Yxskaftkälen, och Eskil Ehnberg, Strömsund kommer att befinna sig de kommande fyra veckorna under sin arbetsplatsförlagda utbildning (APL).

Möjligt tack vare nätverket

Att de får åka till Danmark har blivit möjligt tack vare att Vård- och omsorgscollege vid Hjalmar Strömerskolan är med i EU-projektet Ereivet. Tillsammans med sju andra länder i Europa har rektorn Heidi Sundelin och läraren Lena W Johansson, som representerar Jämtland och Sverige i nätverket, varit med och tagit fram ett gemensamt bedömningsunderlag för APL inom omvårdnadsutbildningen. Elevernas resa finansieras via Erasmus+.
– Att få skicka några elever på utlandspraktik har varit vårt mål ända sedan vi gick med i projektet så det här känns helt fantastiskt. Jag hoppas de ska få lära sig mycket och att de kan se skillnaderna mellan våra länder. Förhoppningsvis får de mycket kunskap med sig i bagaget som de kan ta med hem och dela med sig av, säger Lena W Johansson som är lärare på Vård- och omsorgscollege.

Även hon kommer att följa med till Danmark för att under fyra dagar studera hur omvårdnadsutbildningen i Danmark är upplagd, hur teori och praktik ser ut, hur långa utbildningarna är och hur ålderssammansättningen ser ut.

Fyra spännande veckor

För eleverna Emma och Eskil väntar nu fyra spännande veckor. De kommer att bo på ett studenthem och varje dag ska de praktisera på äldreboendet i Sorø.
– Det känns lite smånervöst, speciellt med språket. Men det ska bli så kul att äntligen få komma dit. De andra i klassen ska praktisera på sjukhuset i Östersund men det här känns mycket häftigare. Jag tror att vi kommer att få lära oss massor. Ingen av oss tvekade att ta den här chansen, säger de.

Locka fler elever?

Kommunstyrelsens ordförande, Gudrun Hansson (s), tror att möjligheten till utlandspraktik kan stärka vård- och omsorgsutbildningen vid Hjalmar Strömerskolan.
– Jag hoppas att detta ska vara en faktor för att fler elever ska välja vår skola. Medel är beviljat för nästa årskurs också, sedan kan det finnas möjlighet att söka mer projektpengar från Erasmus, säger hon.


Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in