Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

18 november 2017

Carl och Moa fick matteinspiration i Lund

Hur kan matematiken användas för att säkra bevis under en brottsplats-undersökning? Och vilka gömda matematiska formler gömmer sig egentligen i tv-serien Simpsons? Det och mycket mer fick Moa och Carl veta mer om under Sonja Kovalevsky-dagarna i Lund.

Bild på Carl och Moa

Carl Larsson och Moa Mattsson har varit på inspirationsdagar i matematik.

Moa Mattsson och Carl Larsson går sista året på naturvetenskapliga programmet. Förra helgen deltog de i Sonja Kovalevsky-dagarna på Lunds universitet. Sonja var den första kvinnliga professorn i matematik och arbetade vid Stockholms universitet i slutet av 1800-talet. Sedan 15 år tillbaka arrangeras två inspirationsdagar till hennes minne. Dit inbjuds studenter som är särskilt intresserade av matematik.
– Jag gillar matte för det är så logiskt, det är enkelt. Det gäller bara att kunna se sambanden. De här dagarna har verkligen gett mig inspiration till fortsatta studier, säger Carl Larsson.

Matematik är som ett pussel

Moa Mattsson håller med. Hon menar att matematiken är som ett pussel.
– Man får klura och tänka mycket och det gillar jag. Vi fick många exempel på områden där matten kan tillämpas och det gjorde att jag verkligen fick upp ögonen för ämnet, jag tror jag kommer att fortsätta studera matematik på ett eller annat sätt även efter gymnasiet, säger hon.

Matematik i tv-serier

Under dagarna erbjöds flera föreläsningar med olika inriktning. Bland annat hur matematik kan användas för att säkra bevis under en brottsplatsundersökning. En av föreläsarna, Simon Singh, avslöjade de matematiska hemligheterna som gömmer sig i den populära tv-serien Simpsons.
– De som skapat tv-serien är matematiker och de har smugit in matten överallt i serien. Det var en spännande föreläsning, säger Moa.

Hoppas på fortsättning

Matteläraren Johanna Johansson på Hjalmar Strömerskolan gläds över att eleverna fick delta på inspirationsdagarna.
– Vi på matematikinstitutionen är glada över att vi fick möjlighet att skicka två elever och hoppas att två nya ska få åka nästa år. Jag hoppas också att de fått inspiration och en inblick i hur det är att studera matematik på universitet, säger hon.

Fakta: Sonja Kovalevsky

Sonja Kovalevsky-dagarna är uppkallade efter Sonja Kovalevsky, en framstående matematiker och den första kvinnliga professorn i matematik. Hon var verksam vid Stockholms universitet från 1883 och fram till sin död 1891.

I Sverige fick hon möjlighet att verka som matematiker, något som hon förvägrades av andra universitet i Europa eftersom hon var kvinna. Sonja var också en uppskattad författare.

Källa: Lunds universitet

Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in