Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

21 november 2017

På söndag åker de till London på praktik

Gruppbild på eleverna

Här är gänget som på söndag åker på tre veckors praktik i London. Bakre raden: Josefine Johansson, Petronella Kroik Paulsson, Lina Frank, Maria Thomasson, Lina Andersson. Främre raden: Niklas Österström, Jessica Jansson, Towa Wolgers, Sofie Pålsson, Jennifer Lind Funseth och läraren Katarina Salomonsson.

På söndag åker tio elever från Hjalmar Strömerskolan till London för tre veckors praktik. Det är första gången elever på barn- och fritidsprogrammet samt handels- och administrationsprogrammet erbjuds den möjligheten och resenärerna är förväntansfulla.
– Det blir en spännande utmaning, säger Towa Wolgers, Strömsund.

Det är första gången skolan erbjuder eleverna på barn- och fritidsprogrammet, BF, samt handels- och administrationsprogrammet, HA, möjlighet till utlandspraktik. Något som läraren Katarina Salomonsson anser värdefullt. De fem eleverna från BF2 och de fem från HA3 kommer att vara borta i tre veckor. Utbytet har blivit möjligt tack vare Erasmus-medel och pengar finns avsatt även för 2016.
– Praktiken ska bidra till ökad erfarenhet, förståelse och kompetens. Vår förhoppning är att det ger ringar på vattnet för både eleverna, oss lärare och skolan. De blir tryggare i sig själva, ökar sina språkkunskaper och sin anställningsbarhet, säger hon.

Mycket planerande inför avresa

Praktikveckorna har planerats hela hösten i samarbete med ADC College i Harrow, London. Med hjälp av elevernas personliga brev och språktester i engelska har ADC letat fram lämpliga praktikplatser och värdfamiljer där eleverna ska bo.
– Det ska bli skönt att äntligen komma iväg, jag har väldigt höga förväntningar. Det ska bli kul att uppleva kulturen och att få en utmaning som kan utveckla mig. Jag har funderat på att arbeta utomlands så det passar bra att få testa. Jag ska vara på ett hotell i centrala London, säger Towa Wolgers, Strömsund.

Språket är inget hinder

De andra eleverna ska bland annat vara i olika klädbutiker, på en skola och en förskola.
– Det ska bli spännande att få bo hos en värdfamilj och se hur livet är i England. Man kan bolla frågor och funderingar med dem, säger Niklas Österström, Strömsund.

Han ska praktisera på en skola för barn med bland annat autism och Aspbergers syndrom. Språket ser varken han eller de andra eleverna som något hinder.
– Vi inleder vistelsen med ett antal lektioner i engelska och så får man väl använda kroppsspråket. Det löser sig alltid, säger Petronella Kroik Paulsson, Gafsele.  

Sightseeing – ett måste

Läraren Katarina Salomonsson och hennes kollega Linda Eriksson kommer växelvis att finnas på plats i London. Förutom praktiken ska även en del sevärdheter besökas, bland annat Buckingham Palace, Tower bridge, Big Ben och British Museum.
– Den här resan handlar inte bara om praktik utan också om att möta andra kulturer och bryta barriärer både mellan länder och människor. Möjligheten till utlandspraktik bidrar till att öka skolans attraktionskraft och jag hoppas att fler får upp ögonen för våra utbildningar, säger rektorn Heidi Sundelin.


Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in