Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

21 november 2017
Bild på skytteelever

Här är eleverna som tävlade i Holland. Från vänster, övre raden: Ebba Andersson, Anna Mårtensson, Hilde Karlsson, Rebecka Andersson och Natalie Eliasson. Främre raden från vänster: Daniel Wallberg, Saul Johansson och Mikael Lundell.

Flera medaljer till Skyttegymnasiet

Två medaljer på den internationella tävlingen Intershoot i Holland, EM-tävlingar om några veckor och fler sökande än tidigare till höstterminen. Det händer mycket på Skyttegymnasiet just nu.
– Vi får ofta frågan om vi finns kvar. Ja, det finns vi och det går väldigt bra för våra elever, säger tränarna Marie Martinsson och Niklas Engström.

Skyttegymnasiet i Strömsund är ett av två sportskyttegymnasier i Sverige. Det andra ligger i Sävsjö och är ett riksidrottsgymnasium. Fram till 2010 var det Strömsund som hade den titeln. Nu är skolan en nationell idrottsutbildning – och målsättningarna ligger kvar på samma höga nivåer som tidigare. Det märks, sex av de 13 eleverna är topp tio-rankade i Sverige.

– För vår del har ingenting förändrats, mer än att vi inte längre har riksintag och istället för riksidrottsgymnasium kallas för nationell idrottsutbildning. Vi har samma höga målsättningar och utbildningen ligger kvar på samma höga nivå som tidigare, säger tränarna Marie Martinsson och Niklas Engström.

Framgångar vid stor tävling

För några veckor sedan deltog åtta av eleverna i den stora internationella tävlingen Intershoot i Holland. Förstaårseleven Rebecka Andersson fick till en fullträff i sin internationella debut. Hon tangerade personbästa och tog både guld och silver i pistol. Ytterligare elever tog sig till final men räckte inte hela vägen fram till medalj.

– Vi brukar åka utomlands på en stor internationell tävling per år. Det blir lite mer på riktigt att få uppleva allt runtomkring med till exempel kontroll av utrustning. Det ger våra elever bra erfarenhet inför fortsatt tävlande, säger Marie Martinsson.

Många tävlingar i mars

Mars månad är en stor mästerskapsmånad inom skyttet och om några veckor är det EM. Pistolskytten Carl Larsson är uttagen till landslagstruppen och kommer att representera Sverige i mästerskapet.

– Sex av våra 13 elever fick skjuta i kvaltävlingen till EM och en kom med. Det känns fantastiskt att de ligger så långt framme och kan konkurrera på den höga nivån. Vi får ofta frågan om vi finns kvar sedan vi förlorade statusen som riksidrotts-gymnasium. Att våra elever är så här duktiga bevisar väl allt. Vi finns inte bara kvar, det går bra för oss också, säger tränarduon.

Fler sökande än tidigare

Inför höstterminen har fler elever än på många år Skyttegymnasiet som sitt förstahandsval.

– Vi ser en tydlig ökning vilket är väldigt roligt. Det är ett tecken på att eleverna trivs och att utbildningen är bra och efterfrågad, säger rektorn Heidi Sundelin.


Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in