Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

21 november 2017

SFI-elever på studiebesök på svensk släktgård

Förra veckan genomförde tio elever som går SFI, svenska för invandrare, en mycket uppskattad studietur till Äspnäs. Där fick de bland annat rykta hästar, köra skoter och fika i gammaldags svensk gårdsmiljö.

För många av eleverna var det första gången de besökte ett svenskt hem. För Göran Espmark var det självklart att bjuda hem gruppen till sin släktgård i Äspnäs.

I rollen som oppositionsråd var Göran Espmark på studiebesök på Gröna skolan där kommunens SFI-undervisning hålls. Eleverna berättade för honom att de har få möjligheter att prata svenska i sitt vardagsliv och då kom han på den här idén. Göran brinner för integration och ser gärna att fler kan öppna sina hem på det här sättet. Det var en väldigt positiv upplevelse för mig, säger Göran Espmark.

Under dagen fick eleverna gå till stallet, som tillhör Görans bror, och rykta hästarna. De fick även titta i bakstugan, snickarverkstaden och inte minst köra skoter. Det blev dagens höjdpunkt. 

Alla provade på att köra och tyckte att det var jättehäftigt. Många har erfarenhet av hästar från sina hemländer så besöket i stallet var också populärt. Vi har inte många möjligheter att göra den här typen av studiebesök. Dagen blev därför lärorik och uppskattad, säger läraren Elsa Wennberg.

Utflykten avslutades vid köksbordet med te, kaffe och hembakt tunnbröd med mese till.

SFI - utbildning i svenska för invandrare

Utbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som ska ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får de lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Kurserna utgår från olika situationer i vardagen, samhället och arbetslivet och är fastställda av skolverket.

Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in