Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

18 november 2017
lärare på hjalmar

Några av lärarna som ska åka utomlands och fortbilda sig: Maritha Norkvist, Hans Sundin, Marion Marklund, Monica Göransson och Kristina Nord.

Lärare åker utomlands på utbildning

Fram till september nästa år ska 23 lärare på Hjalmar Strömerskolan ut i världen och fortbilda sig. I januari välkomnar skolan också 14 lärare från Polen som åker till Strömsund för att jobbskugga.
– Det ska bli väldigt spännande, jag hoppas på många tips och idéer som jag kan omsätta direkt i klassrummet när jag kommer hem, säger Hans Sundin som åker till Malta den 13 oktober.

Det är Erasmus +, EU:s program för främjande av internationellt samarbete och utbyte som gör lärarnas fortbildning möjlig. Med start den 11 oktober ska totalt 23 lärare åka på fortbildning utomlands fram till september nästa år. Utbildningarna sker i Portugal, Polen, Storbritannien, Rumänien, Spanien, Grekland och på Malta.

Eleverna får också åka

Även ett antal elever får möjlighet att åka utomlands. I mars nästa år åker tio elever till Estland och som en fortsättning på förra årets Erasmusprojekt åker flera elever under terminen till andra länder för att göra sin APL (arbetsplatsbelagt lärande).

– Att så många av oss lärare får åka gör att vi får en bra dynamik, det gör också att vi kan få ett bra resultat. Jag hoppas på många tips och idéer som jag kan omsätta direkt jag kommer hem, säger Hans Sundin, lärare i historia och samhällskunskap.

Hållbar utveckling

Samtliga fortbildningar har ett övergripande tema och det är hållbar utveckling. Något som Hjalmar Strömerskolan redan arbetar aktivt med. Nyligen fick skolan utmärkelsen Skola för hållbar utveckling av Skolverket.

– Jag hoppas få mycket inspiration och energi av utbytet, säger Monica Göransson som undervisar i matte och företagsekonomi och som åker till Polen.

Vill inspirera och glöda

Kristina Nord, lärare i biologi, kemi och naturkunskap, Marion Marklund, yrkeslärare på handels- och administrationsprogrammet och Maritha Norkvist, lärare i svenska, håller med:

– Om vi inte kan inspirera och glöda kommer vi inte att få eleverna att göra det heller. Det är oerhört viktigt att få nya perspektiv och ny input som kan utveckla både oss som lärare och skolan som helhet.

Polska lärare på besök

Utöver fortbildningen utomlands får skolan även stå värd för 14 lärare från Polen som i januari ska jobbskugga sina svenska kollegor.

– Det känns otroligt värdefullt att så många av våra lärare nu får möjlighet att fortbilda sig inom olika områden. Det betyder mycket för deras egen utveckling och kompetens. Jag tror också att vi har många erfarenheter som vi kan dela med oss av till andra. Bland annat när det gäller vårt lyckade arbete med integration på skolan, säger rektor Heidi Sundelin.

Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in