Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

18 november 2017
Lärarna från Polen.

Här är gänget från Polen som besökte Strömsund för att jobbskugga lärarna på Hjalmar. Foto: Anna Backman

Lärare från Polen jobbskuggade på Hjalmar

I mitten av januari besökte 14 polska lärare Hjalmar Strömerskolan för att jobbskugga sina svenska kollegor. I höstas gjorde de svenska lärarna en liknande resa till Polen.
– Det har varit fantastiska dagar med mycket utbyte av erfarenheter och kunskaper. Vi har fått nya perspektiv när det gäller både skolsystemet och hur vi undervisar, säger läraren Barbro Larbring Rönngren.

Under ett knappt år, med start i höstas, har ett stort antal elever och lärare på Hjalmar Strömerskolan fått möjlighet till internationellt utbyte av olika slag. Lärare har åkt på fortbildning utomlands, de har jobbskuggat kollegor i andra länder och elever på skolan har varit värdar för besök från skolor på Åland och i Norge. I slutet på mars åker också ett antal elever till Tallinn i ett språk-projekt.

Jobbskuggare från Polen

Den 18 till 23 januari besökte 14 lärare från Polen Strömsund för att jobbskugga sina svenska kollegor på Hjalmar Strömerskolan. De svenska lärarna gjorde samma sak i höstas då de under ett antal dagar var i Krakow.

– Vi hade fantastiska dagar då, och nu var det roligt att återigen träffas och få visa upp vår skola och berätta om hur vi undervisar i Sverige. Systemen är ganska lika mellan länderna men skillnader finns, bland annat i kursplaner, bedömning och hur eleverna examineras. Vi hade många och intressanta diskussioner kring våra skolsystem, säger läraren Barbro Larbring Rönngren.

Fullmatade dagar

De polska lärarna var med på lektioner, besökte andra skolor i Strömsund, fick information om Adda-initiativet på skolan, hur Hjalmar jobbar med integration och hur SFI (svenska för invandrare) fungerar.

– De var väldigt imponerade över det, i Polen jobbar de inte alls med nyanlända på samma sätt som vi gör här, säger Barbro.

Imponerade över utbudet

En annan sak som imponerade var utbudet av program och att lärarna undervisar i mer än ett ämne, det förekommer inte i Polen.

– Jag är säker på att vi allihop har fått nya erfarenheter tack vare jobbskuggningen, den gav väldigt mycket. Förhoppningsvis kan vi nu hålla kontakten för att framöver hitta nya ingångar till samarbete som kan gagna våra elever, säger Barbro Larbring Rönngren.

Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in