Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

22 november 2017

For an Active citizenship, Inclusion and Development: AID refugees and immigrants

De närmaste två åren ska skolor från sju länder arbeta tillsammans i ett nytt projekt för att öka nyanländas möjligheter till integration. Deltagarna från Hjalmar Strömerskolan ska bland annat ta fram en digital ordbok.

Europa, och däribland Strömsunds kommun, har tagit emot många människor från andra länder. Att lyckas integrera och inkludera dem är en stor utmaning. Hur det kan göras på bästa sätt ska nu det nya projektet ”For an Active citizenship, Inclusion and Development: AID refugees and immigrants” titta närmare på.

Deltagarna från Hjalmar Strömerskolan ska tillsammans med sex andra skolor på skilda ställen i Europa gemensamt titta närmare på hur vi på bästa sätt ska arbeta för att integrera och inkludera nyanlända elever och deras familjer i samhället och skolan.

Sju länder deltar i projektet

Ett flertal elever och lärare är med i projektet som pågår fram till sista augusti 2018. De medverkande skolorna i Spanien, Portugal, Cypern, Rumänien, Tyskland och Grekland har alla olika utgångspunkter och synsätt – men tillsammans har de enats om målen med projektet och vägen dit.

Deltagarna från Hjalmar Strömerskolan ska bland annat ta fram en digital ordbok med de 500 vanligaste orden på olika språk. Ordboken kommer att läggas ut på projektets webbplats.

Lära sig att spela korfboll

Projektet ska också ta fram webbkartor för att underlätta för nyanlända att hitta i sina nya hemorter och skapa applikationer som ska underlätta språkinlärningen. En viktig del i integrationen blir också att spela korfboll.

Att delta i lagsport är ett mycket bra sätt att både lära sig ett nytt språk
och att skaffa nya vänner. Därför ska projektet fokusera på att få studenterna
att lära sig att spela korfboll, en bollsport som är specialframtagen för det
här projektet.

Besöker Strömsund i april 2017

Varje land i projektet kommer att anordna en träff för övriga deltagarländer. I april 2017 kommer därför övriga deltagarländer till Strömsund och Hjalmar Strömerskolan.

Projektets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in