Hjalmar Strömerskolan

|  Anpassa sidan   |  Kontakta oss  |  A - Ö  |

21 november 2017

Resa till Bazau med Erasmus+ projektet I&R

Eleverna på Hjalmar Strömerskolan har genom Erasmus+ projektet I&R besökt Bazau där de fått tagit del av de problem Rumänien har med sin emigration. De fick höra många starka berättelser av studenterna där.

Eleverna arbetade med att göra en film på temat.

Nu är våra elever tillbaka till Strömsund och Hjalmar Strömerskolan efter projektresan till Buzau i Rumänien med Ersamus+ projektet I&R 6-11 oktober 2017.

Fokus dessa dagar låg på hur vi upplever migrationen nu och eleverna arbetade med att göra en film på temat. Eleverna tog del av problemen som Rumänien har med sin emigration det vill säga att alltför många vuxna väljer att åka utomlands för att arbeta, detta innebär bland annat att många barn/ungdomar blir lämnade hos sina far/morföräldrar och barnen/ungdomarna får ta ett alltför stort ansvar för att sköta hem, passa sina yngre syskon och deras skolgång blir påverkad.

En del av projektet är att berätta sin ”Lifestory”, och 6 stycken studenter på skolan vi besökte berättade om sina situationer att bli lämnade då deras föräldrar arbetar utomlands, vilket var mycket starka berättelser. Genomgående för dessa elever är att skaffa sig en god utbildning och att skolan är mycket viktig för att kunna få ett gott liv.

Gå gärna in och läs mer om ungdomarnas lifestories.
https://www.refugees-immigrants.com/blog-1

En annan viktig del i projektet är att spela bollspelet Korfball, där både flickor och pojkar spelar i samma lag och på lika villkor. Våra elever Fanny Vedin Turesson FT2TRA, Milton Nilsén EE3 och Maya Ramadan IMSPR-1 är mycket goda ambassadörer för Hjalmar Strömerskolan, de skötte sig exemplariskt både i arbetet på skolan och i de sociala sammanhangen.


Eleverna fick träffa både gamla och nya vänner. Medföljande lärare var Jan Rönngren, koordinator för projektet och Barbro Larbring Rönngren.

 

Maya Ramadan, Fanny Vedin Turesson och Milton Nilsén är mycket goda ambassadörer för Hjalmar Strömerskolan.

Till Strömsunds kommuns webbplats

© Strömsunds Kommun - Hjalmar Strömerskolan - Box 520 - 833 24 Strömsund - telefon 0670-161 00 (växel)  0670-161 85 (expedition)
hjalmar.stromerskolan@stromsund.se  - Organisationsnummer: 212000-2486 - Om webbplatsen - Logga in